Home » Parenting » Mendidik Anak » 5 Tips Mengajar Anak Bangun Pagi

5 Tips Mengajar Anak Bangun Pagi

5 Tips Mengajar Anak Bangun Pagi. Ramai ibu bapa yang berdepan dengan masalah anak liat nak bangun pagi. Sampaikan si ibu atau bapa sering lewat ke tempat kerja. Masalah yang remeh ini kalau tidak diatasi boleh mendatangkan tekanan.

Kalau sekali dua tak apa, tetapi kalau setiap pagi kena ‘berperang’ dulu baru anak nak terjaga memang payah la kan. Jadi dalam artikel ini ada beberapa cara mendidik anak bangun awal pagi yang boleh anda cuba. Mudah-mudahan dengan mengamalkannya masalah anak liat bangun pagi dapat diatasi.

5 Tips Mengajar Anak Bangun Pagi

5 Tips Mengajar Anak Bangun Pagi

1) Latih Anak Bangun Pagi Guna Jam Loceng – Beli sebuah jam loceng dengan watak kartun kegemaran anak anda ataupun biarkan dia yang memilih jam loceng kegemarannya. Terangkan kepadanya fungsi jam loceng tersebut. Pastikan jam loceng itu mempunyai deringan yang kuat dan menarik yang akan membuatkan anak anda bersemangat untuk bangun awal setiap pagi tanpa masalah.

2) Berikan Anak Anda Dorongan Dan Pujian – Sebelum anak anda tidur setiap malam, ingatkannya bahawa dia perlu bangun awal kerana perlu bersiap-siap untuk ke sekolah. Maklumkan kepadanya bahawa dia tidak boleh menangis kerana dia adalah seorang anak yang baik dan bijak. Dan setiap kali dia berjaya bangun awal tanpa meragam, berilah pujian kepadanya. Tak salah jika memberikannya sedikit ganjaran untuk membuatkannya rasa lebih bersemangat untuk bangun lebih awal setiap pagi.

3) Tukar Situasi Bilik – Keadaan yang sejuk dengan penghawa dingin atau kipas yang terpasang akan membuatkan si anak terus lena dibuai mimpi. Jadi cara berkesan untuk mengejutkan si anak adalah menukar situasi yang selesa itu kepada situasi yang mengejutkan. Contohnya, tutupkan suis kipas dan buka suis lampu. Ataupun buka langsir dan biarkan cahaya matahari menerangi bilik tersebut. Situasi yang tiba-tiba berubah ini akan membuatkan si anak terus terjaga.

4) Terangkan Kesan Buruk Jika Anak Lewat Bangun – Anak-anak kadang kala tidak sedar akan kesan jika mereka liat hendak bangun pagi. Sebagai ibu bapa, menjadi tugas anda untuk menerangkan kepada mereka sehingga mereka faham tanggungjawab mereka. Jelaskan bahawa jika mereka bangun lewat, mereka pasti akan lewat ke sekolah. Dan ada kemungkinan mereka akan di denda atau dimarahi guru kerana lambat sampai ke sekolah.

5) Latih Anak Untuk Tidur Awal – Kanak-kanak yang sedang membesar perlukan waktu tidur yang cukup. Memandangkan mereka perlu bangun awal untuk ke sekolah, maka mereka perlu juga tidur lebih awal setiap malam. Aturkan jadual waktu tidur untuk anak anda. Dan pastikan mereka mengikut jadual waktu tersebut biarpun ketika hujung minggu. Bila waktu tidur dan bangun dijadikan rutin tetap setiap hari, anak-anak pasti akan terbiasa dan tidak akan lagi ada masalah liat bangun pagi.

 

(Visited 6,060 times, 1 visits today)

Check Also

punca kulit muka berminyak dan berjerawat

Kulit Muka Berminyak? Hentikan 5 Tabiat Buruk Ini Sekarang.

Masalah kulit muka berminyak? Memang stress bila kulit muka mudah berminyak. Lepas tu mulalah jerawat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *